Project details

Contract value

$3,200,000

Client

Department of Transport & Main Roads

Duration

Oct 2016 - Apr 2017

Project description

  • 9,000 m2 Clearing and grubbing
  •  10,000+ m3 Excavation
  •  PUP removal, relocation and Installation
  •  Stormwater Drainage
  •  Road Lighting
  •  Electrical
  •  Traffic Signals and ITS
  • Soil nailing
  • 217 m2 RSS Retaining Wall
  • Pavements & Footpath
  • Landscaping
  •  Guard Rail & Road Furniture 

McIlwain was engaged by Department of Transport and Main Roads to undertaken the $3.2 million upgrade to Nerang Connection Road which was designed to improved safety and traffic flows in preparation for the Gold Coast Commonwealth Games.

As principal contractor, McIlwain worked alongside subcontractors to widening the existing two intersections located at North Street and Nerang Connection Road into fully signalised, channelised intersection.

The intersections serve as an urban arterial road between Southport-Nerang Road (Price Street), Nerang Connection Road and the connection to the Pacific Motorway. Additional works included; installation of new stormwater drainage and modifications to existing outlets, pavements and overlays, signage, PUP removal, protection and relocation and construction of sacrificial soil nails and shotcrete retaining wall structure.

The project was nestled between the Nerang State Forest and Nerang River so therefore weekly water quality testing was required. Both water quality and quality assurance were both delivered to the highest standard. Fauna management was successfully executed during clearing stages with many animals being relocated to new habitats.

With 26,000 vehicles per day travelling throughout the site and with a number of local stakeholders surrounding the project, community consultations and notifications were crucial to the success of the project. The project team was mindful of the local residents and ensured traffic flow was maintained at all times. To minimise disruptions works were programmed throughout the day with only electrical, asphalt and
linemarking works being undertaken at night.

Furthermore, the construction corridor was situated within a highly trafficable area for cyclist which provoked a safety risk; thus provisions were made to ensure the construction zone was suitable for passing cyclists.

Due to excellent project management, the project was delivered with zero LIT’s and now offers the greater community a faster and safer travelling route.